Biztos majdnem mindenki ismeri John Cleese és Connie Booth rövid kis sitcom
sorozatát, a Fawlty Towerst, 'magyarul' Waczak szállót, ami egy csontidióta,
pénzéhes, frusztrált szállodatulajdonos, annak rettenetes felesége – akivel
állandóan marják egymást – és a szálloda nagyrészt mindenfajta normalitást
nélkülöző egyéb alkalmazottainak és vendégeinek történeteiből, általában a
tulajdonos túlbuzgó, de közben ostoba személyiségéből fakadó félreértések
okozta nagyon vicces szituációk füzéréből áll. Történetesen Khajurahóban is
találtunk egy Waczak szállót, noha nem szálló volt, csak egy étterem, de a
Waczak szálló történeteinek nagy része is a hotel éttermében játszódik, innen a
párhuzam.
A khajurahói nyugati templomok környéke a turisták által
leglátogatottab része a városkának, itt tanyázik a boltosok zöme, az önjelölt
guide-ok, a hiéna riksások, itt zajlik az élet és persze itt van a legtöbb
szálloda és étterem is. Köztük a Green View nevű restaurant, ami bár közel van
a templomcsoporthoz, de mivel egy fa ékelődik az épület és a templomok közé,
ezért csak a lombozatot látni, talán ez hitelesítheti az intézmény elnevezését.
Töküres volt a hely, ez általában nem sok jót jelent, de nem hátráltunk meg,
éhesek voltunk és az addig látogatott helyek egyáltalán nem nyűgöztek le minket
gasztronómiai szempontból, nem mintha feltétlenül ínyenckedni jöttünk volna
Indiába. A tulajdonos egy, az indiaiak között meglehetősen ritkának számító
hórihorgas, magas, vékony figura volt, akinek arcizmai a másodperc törtrésze
alatt rajzolták ki ábrázatára a legszélesebb mosolyt, ami még elfért rajta,
mikor meglátott minket. “Jó estét, Uram, jó estét Hölgyem, hogy vannak? Kérem
foglaljanak helyet éttermemben, távol az Önök otthonától is érezzék magukat
otthon, hová szeretnének ülni, ide, vagy ide, esetleg ide, mindenhonnan
gyönyörű a kilátás, ugye milyen szép, esetleg ez az asztal megfelel?”
kérdezgetett minket hajbókolva, miközben egyik széket húzogatta ki a másik
után, mi pedig körtáncot jártunk az asztalok között, hogy követni bírjuk. Végre
megállapodtunk az egyik asztalnál, amely természetesen ugyanolyan volt, mint a
többi, majd a főnök arca egy pillanatra visszarendeződött eredeti állapotába,
ahogy vakkantott egyet alkalmazottjának, aki a sötétből előkucorodva hozta
asztalunkhoz az étlapokat, de aztán újra felvette a fültől fülig érő mosolyt.
“Rendkívül finom ételeink vannak, természetesen mind friss alapanyagból készül”
közölte, majd udvariasan a háttérbe vonult, hogy átnézhessük a kínálot. Közben
megjelent az alkalmazott, akit most Manuelnek fogok nevezni a sorozat
mintájára, hogy mit kérünk inni. Kikka papaya lassit választott, én pedig
sósat, valamint egy kis üveg kólát, itt Indiában valahogy mindig rákattanok
kicsit a kólára. Az előzmények után azt hittem, hogy az étlapon csak valami
szerencsétlenkedés folytán szerepel a lassiknál a sweet salty (édes-sós) lassi,
ezért miután megkaptuk a tisztának közel sem nevezhető pohárban az italainkat,
melyhez szívószál is dukált, igaz, az enyém lyukas volt a felénél, és csak
szörcsögő hangok kíséretében lehetett szívni a levegővel dúsított italt,
miközben az finoman csordogált kifelé a szívószál repedésén, meglepve
konstatáltam, hogy ez bizony édes lassi, csak ugyannyi sót is raktak hozzá,
mint amennyi cukor már eleve volt benne, ennek következtében valami olyan
átütően szar íze volt, hogy azt hittem, újabb lukat ütök a szívószálon, mert
mindjárt visszajön az egész. Kikka papaya lassija csak középszar volt, iszonyú
édes, közben pedig langyos, ami az enyémről is elmondható volt, és mondjuk ki,
nem igazán tesz jót ennek az italnak, ha nem hideg. Sebaj, gondoltam, végül is
az étlapon tényleg ez szerepelt, én vagyok a hülye, hogy ezt kértem. Közben a
tulaj hajbókolva közelített, hogy ugye rendkívül finomak az italok, és hogy
sikerült-e már ételt választanunk. Mondtuk, hogy lassan megvagyunk az étellel
is, én már kokettáltam az édeskukorica levessel, amit már többször ettem
Indiában és mindig nagyon finomnak bizonyult. Ezt csirkés és zöldséges
változatban is lehet kérni, ezt külön hangsúlyoztam a sötétből a főnök
vakkantására előbotorkáló Manuelnek is, mikor felvette a rendelést később. Ez
nem ment simán, mert miután kértem, hogy zöldséges legyen, persze megkérdezte,
hogy akkor csirkével-e, mondtam neki türelmesen, hogy nem, csak zöldséggel,
csirke nélkül. Ezenkívül rendeltünk még peanut masalát, amiről a neve alapján
nem sok fogalmam volt, hogy milyen lesz, annyit sejtettem, hogy mogyorós, de a
masala annyi mindent takar, hogy a fene sem tudja, mikor mit jelent. Általában
lehet sejteni, hogy a masala és a curry között az a különbség, ha mondjuk,
ugyanabból az alapanyagból készítik, hogy a curry a szószosabb, a masala pedig
némileg szárazabb, sokkal sűrűbb a fűszeres alap. Eredetileg tulajdonképpen
keveréket jelent, mindenféle dolgot egyben. Kíváncsian vártam, hogy ebben az
esetben mire számíthatok. Kikka capsicum masalát (paprika maszala) kért és
rendeltünk még közösen egy tál köményes rizst is köretnek. Miután felvette a
rendelést a pincér, félútról visszafordult, hogy elismételje igényünket, de
mivel nagyjából egyik tétel sem egyezett meg azzal, amit huszonöt másodperccel
azelőtt elmondtunk neki, úgy látta jónak, ha felírja. Újból odajött az
asztalunkhoz, ezúttal tollal és papírral. Nagyjából három perc alatt, többszöri
nekirugaszkodásra végül sikerült felírni (hibás helyesírással) a három tételt a
papírra, ekkor már elég meglepődve pillantgattunk egymásra Kikkával, rejtőzködő
mosollyal arcunkon.
A kukoricalevest elég hamar kihozta Manuel, megkérdezte, kié lesz,
mondtam, hogy én kérem, ekkor letette a Kikka elé, de evőeszköz nélkül. Kérésre
viszont előállt a kanállal is, így elkezdhettem a falatozást. Az édeskukorica
levesben általában finom, zsenge, fiatal kukoricaszemek ropognak az ember fogai
között, kedvesen édeskés ízt produkálva a zöldséges alaplé gazdag ízvilága
mellé. Esetünkben azonban a viszonylag ízetlen, de leginkább rossz lében a
leghitványabb, félig rothadt, avasan fanyar ízű, inkább barna, mint sárga
színű, takarmánykukoricának is silány minőségű szemek lebegtek az alaplé
kocsonyásan sűrű konzisztenciájában. Néhányat elfogyasztottam, majd miután
reakcióba léptek a kukoricát már idő előtt felemésztő, a kemény és puha részek
között éppen dúsan erjedő azonosíthatatlan eredetű enzimek a gyomromban az
édes-sós lassival, úgy gondoltam, hogy kivételesen félretolom a csészét és nem eszem
meg a feltálalt vacsora első fogását. Mozdulatomra azonnal előugrott kétrét
görnyedve a tér számunkra láthatatlan zugából Manuel, megkérdezvén, hogy
“Finisz?”, majd mire közöltem vele, hogy igen, karja köré libbentette
konyharuháját, mely cipőpucolórongynak is öreg lett volna már, bár annál azért
mocskosabb volt, felhelyezte alkarjára a billegő csészét, majd átment az
asztalunk túloldalára ott letette azt, felegyenesedett és mint akit
kikapcsoltak, megállt és várt. Nem tudjuk, mire, de a főnök megjelenése valamit
katalizálhatott benne, mert annak rugószerűen mosolyba ugró arcizmainak
megrándulása előtt kiadott ugató morgó röffenésére hajbókolva elhátrált a
konyha irányába, neki-nekibiccenve az útjába álló székeknek. A főnök
mechanikusan ostoba tekintettel kérdezte, hogy ízlett-e a leves, mire
megrettenve csak azt tudtam felelni, hogy igen, csak már tele vagyok és nagyon
szeretnék még majd a biztosan nagyon finom második fogásból is falatozni, bár
tulajdonképpen nem nagyon vagyunk ám éhesek, csak úgy betértünk ide picikét. A
főnök furcsa fazon volt, egyrészt kivétel nélkül minden mondatot úgy kezdett,
hogy “See”, pl. “Szí, vát ju ár ném?”, “Szí, vics kántri ju from?”, “Szí, dö
szup vóz gud?”, másrészt időnként számunkra mindenféle rendszert nélküző módon lemeveredett
és mélyen valamelyik lámpa fényébe nézett, mintha az megbűvölte volna
pillanatokra, ilyenkor a testbeszéd is leállt, talán rövid áramszünet lépett
fel idegsejtjeiben. Beszélgetés közben fel s alá lépdelt az asztalunk előtt,
hórihorgas termete miatt békára vadászó félőrült gólyának tűnt számunkra.
Közben megérkezett Manuel a tál rizzsel, a capsicum és a mogyoró maszalával, de tányérokat nem hozott,
amire kiszedhettük volna a rizst és a két főételt, valamint összesen két
kanalat kaptunk. A mogyoró maszala tulajdonképpen apróra vágott nyers
káposztából és éretlen, még zöldessárga színű paradicsomcafrangokból állt és ez
az egész nyakon volt öntve egy csomó földimogyoróval. A Kikka paprikás
maszalája pedig két darab csotrogány mini kaliforniai paprikára emlékeztető
félig nyers paprika volt, aminek a belsejébe paneert, azaz natúr sajtot
töltöttek, és az egészet nyakon öntötték valami forró szósszal, hogy melegnek
tűnjön. Kértünk két tányért és kést-villát, hogy el tudjuk vágni legalább a
paprikákat, mert a kanállal való próbálkozásnak mindig az lett az eredménye,
hogy a kanál megcsúszott a paprika sikamlós héján és beleplaccsant a szószba,
telis-tele fröcskölve ezzel mindent a környéken, beleértve magunkat is. Manuel
hevesen bólogatott, majd visszatért egy darab tányérral, amit lerakott az
asztal végébe, a levesescsészém mellé, majd mint aki jól végezte dolgát,
lefagyott az asztalunk mellett. Ebből a sajátosan katatónnak tűnő állapotból
mindig csak a főnök torokhangja tudta kizökkenteni, zizzent egyet, finom hullám
rezgett végig testén, majd elirdalt a konyha felé. Eszünkben sem volt újabb
kísérletet tenni a másik tányér és az evőeszközök megszerzésére. A főételek
tulajdonképpen nem voltak olyan rosszak a maguk nemében, eltekintve attól, hogy
a Kikka paprikáját továbbra is csak trancsírtechnikával tudtuk darabolni,
ezáltal a benne lévő viszonylag rugalmas sajt is csak nyikorgó hangok
kíséretében tudott darabokra mállani, valamint attól, hogy időnként
meghatározhatatlan és elrághatalanul kemény dolgok csikrantak meg a fogaink
között, ezek fehér színűek voltak, ennyit tudtunk megállapítani, miután
kiköptük őket. A paprika rengeteg magja közt ügyesen bújtak meg ezek az alávaló
kis apróságok, legyenek akármik is azok. A mogyoró maszala, mint azt már
leírtam, nem volt egyéb, mint ropogós nyerskáposzta és kemény paradicsom,
melyek ízetlenségén még a mogyoró sem tudott segíteni, teljesen nyers volt az
is, se nem sós, se nem pörkölt. A rizs rendben volt, tányér híján rákotortam a
maszalámra, úgy ropogtattam. A fejedelmi lakoma közben látta úgy a főnök, hogy
akkor itt az ideje a vendégekkel kicsit társalogni. A szemem sarkából már
észrevettem, ahogy ólálkodik felénk, szép lassan közeledett az asztalunkhoz,
mint az áldozatát éppen becserkészni készülő nagyvad. Pókszerű karjai mellkasa
előtt összekulcsolva, tekintete nem felénk irányul, csak a szemgolyói, melyeket
résnyire összehúzva méri be a megfelelő távolságot a támadás indításához.
Óvatosan, nem egyenes vonalú egyenletes mozgással közelített, hanem
harántirányú kitérőket tett közben, így leplezve valódi szándékát. Törzse végig
egyenes maradt, egyirányba nézett, de deréktól lefelé a legkülönbözőbb
irányokba volt képes fordulni, úgy közledett felénk. Egy óvatlan pillanatában
azonban feltekintettem, mikor már majdnem az asztalunkhoz ért, és belenéztem a
szemébe. Abban a szempillantásban elkapta a tekintetét, és az orra elé lógó
villanykörtét kezdte vizslatni, majd ízeltlábúakra emlékeztető végtagjait is
szétkulcsolta, rámutatott a lámpa búrájára, megforgatta még egyszer a szemeit,
majd mintha már régóta a kérdés foglalkoztatta volna, megkérdezte, hogy
kicserélje-e a körtét olyanra, ami színesen világít, vagy maradhat-e ez a
fehér. Közben hirtelen a többi lámpát is elkezdte vizslatni, mintha ez lenne az
univerzum jelen pillanatban legfontosabb kérdése, melynek megoldása minden
bizonnyal előbbre viszi majd a világot a fejlődés és a komfort útján egy
jelentős lépéssel. Lopva egymásra pillantottunk a Kikkával, majd megzavarodva,
hogy most röhögésben törjünk-e ki, vagy megnémuljunk-e a döbbenettől, a
középutat választottuk, és udvariasan mondtuk neki, hogy ugyan, hagyja csak, jó
lesz ez a fehér, ne fáradjon emiatt. Szabadkozni kezdett, hogy “Szí, csak mert
lehetne ám zöld is, vagy piros, esetleg sárga”, miközben mutogatott a teraszt
ékesítő különböző színű lámpácskákra, “de szí, ha jó így, maradjon nyugodtan”,
de ha akarjuk, kicseréli akármilyen színűre, nem probléma, majd vakkantott
Manuelnek, de leintettük, hogy nem kell tényleg, nagyon szép ez a fehér is, meg
így legalább látunk valamit, hogy meg tudjuk enni ezt a finom ételt –
udvariaskodtunk. Manuelt egy csettintéssel a helyére zavarta, majd miután
sikeresen felvette a kommunikáció fonalát, furcsa szemkörzést előadva
megkérdezte, hogy “Szí, leülhetek-e ide?” Mondtuk, hogy természetesen, bár
őszintén szólva nem sok kedvünk volt beszélgetni vele, hiszen nyilvánvaló volt,
hogy nem teljesen komplett, de valahol mégis izgatott bennünket, hogy mivel fog
még meglepni ez a maga módján szórakoztató figura. A szokásos körkérdésekkel kezdte,
mi udvariasan válaszoltunk, közben azon töprengve, hogy vajon mi lesz, ha nem
esszük meg mind a kaját. Elmondta, hogy ő ennek az étteremnek a büszke
tulajdonosa, három gyermeke van és már nem akar többet, finisz, valamint hogy
szépek a templomok. Ekkor szerencsére megjött valaki, aki az ismerőse volt,
ezért szabadkozva otthagyott bennünket, én pedig leraktam a kanalat, mire
Manuel azonnal manifesztálódott valami más dimenzióból, közölte, hogy finisz,
majd kiszedte a Kikka elől a tányért, aki éppen a szájához emelte volna a
falatot, még volt étel a tányérján, majd elszedte az enyémet is és pillanatok
alatt nyomtalanul eltűnt a hátsó fertályon, csak a leves maradéka árválkodott
továbbra is az asztalon. Végül is annyira nem bántuk, hogy így alakult, legalább
megúsztuk, hogy mindent meg kelljen enni, majd az újra felbukkanó Manueltől
kértük a számlát. Készségesen ment a pulthoz, hogy összeírja fogyasztásunkat,
ami meglehetősen hosszú időt vett igénybe, majd lerakta elénk a kis mappát,
mely a számlát tartalmazta és amelybe a pénzt kellett helyeznünk. Gondoltam,
adunk némi borravalót szerencsétlennek, és mivel volt váltópénzünk, bele tudtuk
rakni a pontos összeget, valamint ezenfelül a neki szánt összeget is.
Izgatottan leste a pult mögül, hogy mikor indulhat a pénzért, majd mikor
jeleztem neki, azonnal elindult felénk. Szerencsétlenségére abban a pillanatban
ért fel egy addig ismeretlen kövér, szuszogó ember, az is valami főnökszerű
lehetett, mert Manuel útját keresztezve és őt egy böffenéssel a sutba taszajtva
átvette Manuel utolsó feladatát, a lóvé beszedését. Kétségbeesve láttam, hogy a
Manuelnek szánt borravalónk a röfögő disznó kezébe fog kerülni, de már késő
volt: a hízó egy vak hang nélkül kitépte kezemből a mappát, majd elment vele a
pult mögé lecsekkolni, hurkaujjaival kicsippentette a plusz pénzt, zsebrevágta,
majd mint aki jól végezte dolgát lesétált a teraszról a lépcsőn. Felálltunk,
hogy távozunk, mire a főnök hajbókolva fordult felénk és megköszönte, hogy ott
jártunk, és ugye nagyon-nagyon elégedettek vagyunk, mert holnap is várnak
minket egy finom vacsorára, ugye eljövünk? Mondtuk, hogy sajnos nem, mert este
már vonaton ülünk, továbbállunk innen, óh, hát akkor egy finom ebéd esetleg?
Megnyugtattuk, hogy esetleg, majd még meglátjuk. Távoztunk és a hazaúton
szakadtunk a röhögéstől, egész addig, míg a szemétláda lehúzó boltosok ismét le
nem vettek minket némi pluszpénzzel, de ez már másik történet.
Különösebben vizuális típusnak ugyan nem mondhatom magam, de hála az érzékletes leírásnak, megelevenedtek szemeim előtt a tragikomikus szituáció figurái. Köszi a sziporkázó beszámolót, nagyon jól szórakoztam!
VálaszTörlésEz kész... hehe... remek kis történet volt!
VálaszTörlésEz egészen szürreális volt, még nevetni is elfelejtettem.
VálaszTörlésSzinte ifjú korunk fantasy szerepjátékai elevenedtek meg egy csupor viccel fűszerezve, amiket együtt éltünk meg esténként hajdanán...
VálaszTörlésRemek volt olvasni, üdv nektek!
Folytatást követelek!
VálaszTörlés